Chelsea buysa biz yokuz!
Nisan 9, 2008
Fenerbah癟enin 襤ngiliz devi Chelseayi 羹kr羹 Sara癟olu Stad覺nda oka sokan 2-1lik galibiyetinden 6 g羹n sonra taraflar bu kez kozlar覺n覺 Stamford Bridgede paylamak 羹zere bir araya geldiler.
Cem Top
Futbol Ekstra
襤stanbulda ne Avram Grant覺n ne de futbolcular覺n覺n anlamad覺覺 bir ekilde sar覺-lacivertli temsilcimize malup olan Mavilerin evlerinde 癟ok daha iddial覺 olduklar覺 biliniyordu. Zaten 襤ngiliz tak覺mlar覺n覺n genel futbol karakteri sahalar覺nda rakiplerini bunaltan bir bask覺y覺 zaman zaman kurabilmelerinde yat覺yordu. Fenerbah癟e 繹n羹nde de defans覺 hataya zorlayan bu bask覺y覺 deneyeceklerinden san覺yorum futbola kafa yoran kimsenin 羹phesi yoktu. Bu sezon ampiyonlar Liginde m羹cadele eden bir dier tak覺m覺m覺z Beikta, Anfield Roadda bu bask覺ya kar覺 koyamam覺 ve ilk yar覺s覺n覺 2-0 malup kapatt覺覺 ma癟覺n ikinci yar覺s覺nda 6 gol daha yiyerek hepimizi 羹zm羹t羹. Ancak bu noktadaki fark Beikta覺n bu sezon pek 癟ok yaz覺m覺za konu olan yap覺sal sorunlar覺na kar覺n Fenerbah癟enin 癟ok daha dengeli bir kadroya sahip olmas覺yd覺. Her eyden 繹nce kemiklemi bir taktiksel anlay覺a sahip olan sar覺-lacivertliler, bu sisteme %100e yak覺n uyum salayan 11 kiilik oyuncu kadrosunu da ortaya 癟覺karmay覺 baarm覺 bir ekipti.
Rakip Chelsea ise deplasman taktii olan 4-3-2-1 ile 襤stanbula gelmi ve objektif olmak gerekirse ma癟覺n ilk 60 dakikas覺nda Fenerbah癟eye top yapma imkan覺 tan覺mam覺t覺. 襤lk ma癟覺n kilit oyuncular覺ndan Drogbaya Lugano taraf覺ndan uygulanan etkili markaj 60.dakikadan sonra 襤ngiliz temsilcisinin topu Fenerbah癟e yar覺 alan覺nda tutmas覺na engel olmu ve sar覺-lacivertliler Ziconun hamlesiyle kanatlara monte edilen Deivid-Kaz覺m ikilisini kullanarak sonuca gitmilerdi. 襤ngiliz tak覺mlar覺n覺n bir癟ounda g繹rd羹羹m羹z 羹zere Chelseanin de iki temel taktik stratejisi mevcuttu. Deplasman taktii olarak adland覺r覺lan fakat ma癟lar覺n zorluk derecesine g繹re tercih edilen defansif 4-3-3 yada 4-3-2-1 taktiinden baka, mavilerin kulland覺覺 bir dier taktik de klasik 4-4-2 diziliiydi. Bu anlay覺a g繹re Chelseanin elindeki birbirinden deerli merkezi orta saha oyuncular覺ndan ikisi g繹bekte kullan覺l覺yor ve bu sayede Drogban覺n y羹k羹n羹 hafifletecek ekstra bir santrfora da yer a癟覺lm覺 oluyordu.
Esasen Chelseanin ma癟 ba覺nda tercih edecei taktik varyasyon ayn覺 zamanda Fenerbah癟eye hangi g繹zle bakt覺覺n覺 da belli edecekti. 襤ngiliz devi ya tek santrforla ma癟a temkinli balayacak ya da bir an 繹nce sonuca gitmek 羹zere 癟ift santrfora kanatlardan bolca top indirmeyi deneyecekti. 襤lk ma癟ta Drogbaya 癟ok fazla pozisyon vermeyen Fenerbah癟e defans覺, kanatlarda J.Cole ve Maloudan覺n yollar覺n覺 da t覺kamay覺 baar覺nca 60 dakika bask覺 yemesine ramen gayet g羹zel direnebilmiti. Fakat tipik 襤ngiliz futboluna kar覺 Fenerbah癟enin ayn覺 direnci g繹sterip g繹steremeyeceini a癟覺k癟as覺 hepimiz merak ediyorduk.
Chelsea ilk ma癟taki gibi bir oyun hakimiyeti kurarsa bu kez beklerini de h羹cuma g繹ndererek bindirmelerle sonuca gidebilirdi. Bu her ne kadar sar覺-lacivertliler a癟覺s覺ndan ciddi bir tehdit ise de ayn覺 zamanda 癟ok deerli kontratak f覺rsatlar覺 demekti. Bu bak覺mdan Fenerbah癟ede Alex kilit oyuncu olarak 繹ne 癟覺k覺yor bahsettiimiz yan topa dayal覺 taktik anlay覺tan dolay覺 bir baka 繹nemli oyuncu da kaleci Volkan oluyordu.
Alman hakem Herbert Fandelin balama d羹d羹羹 Chelseanin defansif kayg覺lar覺 elden b覺rakmad覺覺n覺 ve 4-3-2-1 diziliiyle beli bir orta saha kurgusuna sar覺ld覺覺n覺 g繹rmemizi salad覺. 襤lk ma癟taki oyun yap覺s覺n覺 koruyan 襤ngiliz ekibi Maloudan覺n yerine daha s羹ratli ve i癟eri kat edebilen Kalouyu sahaya s羹rm羹 ve orta sahan覺n ortas覺ndaki 羹癟 oyunculuk blou Makalele, Lampard ve Ballacktan kurmutu. Joe Cole ve Drogba da bilindik g繹revlerindeydiler.
襤lk dakikalarda beklenen Chelsea bask覺s覺 tahmin edildii ekilde ger癟ekleti. Sa kanattan Essien-Joe Cole soldan A.Cole-Kalou ikilileriyle Fenerbah癟e kalesine y羹klenen Chelsea, kazand覺覺 ilk duran topta Ballack覺n kafas覺ndan 羹st羹nl羹k say覺s覺n覺 buldu. Devam覺nda belki t羹m 襤ngiliz taraftarlar Mavilerin oyunu domine ederek k覺sa s羹rede farka gideceini d羹羹nseler de 8.dakikada Joe Coleun serseri topu direkten d繹nd羹kten sonra Fenerbah癟e oyunu soutmay覺 baard覺. Bu dakikalardan balayarak Maldonado, Aurelio, Alex ve Deivid Fenerbah癟enin o bilinen k覺sa pasl覺 oyununu gayet soukkanl覺 bi癟imde sahaya yans覺tarak Chelseanin h羹cum hevesini k覺rd覺. Kalabal覺k orta sahalar i癟inde her iki tak覺m覺n da oyun kurmakta zorluk 癟ektiini g繹rd羹k. Belki Fenerbah癟e 30.dakikaya kadar ciddi bir gol pozisyonu 羹retemedi ama kendi ceza sahas覺 繹n b繹lgesinden balayarak kademeli bir savunma anlay覺覺yla rakibine de gol f覺rsat覺 tan覺mad覺.
Ma癟覺n ikinci yar覺s覺 asl覺nda Chelseanin neden uzun zamand覺r hedefledii ampiyonlar Ligi ampiyonluuna uzanamad覺覺n覺n da bir g繹stergesi gibiydi. Ma癟 1-0 olmas覺na ve Fenerbah癟enin bulaca覺 bir gol羹n Chelseanin elenmesi anlam覺na gelmesine ramen geride 癟ok adamla kapanmay覺 se癟en Avram Grant, b羹y羹k deil k羹癟羹k d羹羹nen taraft覺.
Fenerbah癟e ligde de bu tip ma癟lar oynuyor ve t羹m spor bas覺n覺 rakipler geriye yaslan覺p defansif deiiklikler yap覺nca (doru bir tespitle) yenilgiyi hak ettiklerini yaz覺yor. 襤ki noktadan tek bir doru ge癟tiine g繹re T羹rkiye ile 襤ngiltere aras覺ndaki doruyu sapt覺rman覺n bir anlam覺 yok. 襤ki transfer daha yapsa deeri yar覺m milyar Euroya ulaacak olan Chelsea, ikinci 45 dakikada topuyla t羹feiyle kendi yar覺 sahas覺na y覺覺larak Kanije savunmas覺ndan 繹rnekler sundu. Asl覺nda anakkale ge癟ilmez yazmak var ama analiz hamaset eksenine kaymas覺n. 60.dakikada Zico, Maldonado-Kezman hamlesini yapmak zorundayd覺 ve yapt覺. Chelseanin ikinci yar覺daki tehlikeli ataklar覺 da ancak bu noktadan sonra geldi.
Burada bir parantez a癟mak gerekirse Maldonado Fenerbah癟enin tempo yapmas覺 gereken ve zorlu rakiplerle oynad覺覺 ma癟larda sar覺-lacivertlilere 癟ok b羹y羹k fayda salayabilecek bir oyuncu deil. Bilhassa Avrupada b羹y羹k aama yapt覺覺 bu sezon Fenerbah癟enin ihtiyac覺 olan oyuncu Appiaht覺 ama bu futbolcudan yararlanmak k覺smet olmad覺. Netice itibariyle Chelsea Fenerbah癟enin gol i癟in y羹klendii 87.dakikada Lampard ile tura uzand覺 ama ahsi kanaatim Chelseanin ampiyonlar Liginde Avram Grant覺n da Chelseanin ba覺nda uzun 繹m羹rl羹 olmayaca覺 y繹n羹nde. Dier elemenin galibi Liverpool ile Chelseanin m羹cedelesini herkes gibi ben de ilgiyle izleyeceim. Bakal覺m kimi otoritelerin savunduu gibi kuru kabal覺a varan tak覺m savunmas覺 Mavilere finali getirebilecek mi?
Bu sezon g繹sterdii performansla y羹z羹m羹z羹 g羹ld羹ren Fenerbah癟eyi can-覺 g繹n羹lden kutluyorum!





ben fenere g羹veniyorum ve diledigimiz gibi avrupada baar覺l覺 gecirecegiz ve kupayla d繹nmek en b羹y羹k dilegimiz baar覺lar en b羹y羹k fenerbah癟e..